top of page
εικόνα 5.png
Άρθρα
ΚΟΙΝ.Σ.Επ. ΑΠ.ΑΝ.Ε.μ.Ο
ΚΟΙΝΣΕΠ.jpg

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι ένας αστικός συνεταιρισμός με σκοπό την επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και την εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. 

Η ΚΟΙΝ.Σ.Επ. ΑΠ.ΑΝ.Ε.μ.Ο. (Αποκατάσταση Αναπηρία Εργασία με Ομαδικότητα) στοχεύει στην ένταξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο τρόπος για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η κατασκευή και το λιανικό εμπόριο ξύλινων ειδών και υπηρεσιών καθαριότητας που προσφέρουν οι ωφελούμενοι μας.

κωφοι.jpg

Σε μια στοά της Θεσσαλονίκης, στη Νέα Αγορά, άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι ένα καφέ- μπαρ στο οποίο εργάζονται κωφά άτομα και οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν στη νοηματική γλώσσα! Φυσικά, δεν χρειάζεται να ξέρεις νοηματική αρκεί να έχεις διάθεση να συνεννοηθείς.

Πρόκειται για μια ενέργεια της ΚΟΙΝΣΕΠ "Επόμενη Στάση". Στο κατάστημα εργάζονται κωφά ή βαρήκοα άτομα, τα οποία εργάζονται για πρώτη φορά. Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Δ. Κουβρούκης, επισημαίνει «έχουν μεγαλώσει σε εχθρικό και μη προσβάσιμο για την κοινότητα των κωφών κοινωνικό περιβάλλον αλλά και σε ένα υπερπροστατευτικό οικογενειακό περίγυρο. Έχουν μια επιφανειακή μόρφωση και καθόλου κοινωνική έτσι όπως ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Χρειάστηκε να τα μάθουν όλα από την αρχή για να αναλάβουν και την ευθύνη του εαυτού τους. Τώρα, έχουν φύγει από τα σπίτια τους και έχουν νοικιάσει δικά τους προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους. Τα άτομα αυτά είναι σαν να βρίσκονταν σε περιβάλλον covid από τότε που γεννήθηκαν»!

 

Σκοπός της «Επόμενης Στάσης» είναι η επαγγελματική ένταξη των κωφών ή βαρήκοων ατόμων και η εργασιακή τους συμπερίληψη. Στόχοι τους είναι να βρεθούν και να τους υποστηρίξουν ακόμη περισσότεροι, να απασχολήσουν περισσότερα άτομα και να δείξουν ότι με καλή διάθεση μπορούν να γίνουν όλα στη ζωή.

 

18/11/2021

Πηγή: www.newsbeast.gr

Το "διαφορετικό" καφέ στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζονται κωφά άτομα που σου μαθαίνουν τη νοηματική
Στάση εργοδοτών: Εμπόδιο στην εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ
εργασία αμεα.jpg

Ένα από τα εμπόδια στην εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ είναι η αρνητική στάση των εργοδοτών απέναντι τους. Οι εργοδότες μεταχειρίζονται διαφορετικά τα άτομα με αναπηρία σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. 

Πιθανοί λόγοι που ερμηνεύουν αυτή τη συμπεριφορά τους είναι η έλλειψη κατανόησης από τους εργοδότες των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης των εργοδοτών για τις εργασιακές τους δυνατότητες.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες θεωρούν ότι η πρόσληψη ενός ατόμου με αναπηρία χρειάζεται πολύ περισσότερη επίβλεψη καθώς και επιπρόσθετη επαγγελματική εκπαίδευση για να ανταπεξέρχεται στα εργασιακά του καθήκοντα και να φθάσει στην επιθυμητή παραγωγικότητα. Αυτό για τον εργοδότη σημαίνει επιπλέον σπατάλη χρόνου και χρημάτων, γεγονός που τον καθιστά επιφυλακτικό ως προς την πρόσληψη ενός ατόμου με αναπηρία. Ακόμη, οι εργοδότες θεωρούν ότι λόγω των προσαρμογών που θα πρέπει να γίνουν στον εργασιακό χώρο για να ενταχθεί ομαλά στην εργασία το άτομο με αναπηρία, το κόστος για τους ίδιους θα αυξηθεί. Οι εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες και για τα θέματα ασφάλειας των ατόμων αυτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον εργασιακό χώρο. ​

Σε αντίθεση με όλες τις παραπάνω ανησυχίες τα ερευνητικά δεδομένα απαντούν ότι με την πρόσληψη των ΑμεΑ ενισχύεται το κοινωνικό προφίλ μιας εταιρείας, καθώς το αγοραστικό κοινό αναγνωρίζει την προσπάθεια της συγκεκριμένης εταιρείας να βοηθήσει αυτά τα άτομα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας των ΑμεΑ. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό του αγοραστικού κοινού δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο» και «ικανοποιημένο» από τις υπηρεσίες των εργαζομένων με αναπηρία που έχει λάβει. ​Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες για την ευκολότερη πρόσληψη των ΑμεΑ.

25/11/2021

Πηγές: Siperstein, G. N., Romano, N., Mohler, A., & Parker, R. (2006). A national survey of consumer attitudes towards companies that hire people with disabilities. Journal of Vocational Rehabilitation, 24(1), 3-9.

Πολυχρονοπούλου, Στ. (2012). Παιδιά και έφηβοι με ειδικές ανάγκες και δυνατότητες. Μαρούσι: Αθήνα.

bottom of page